Jag vet att vi diskuterat detta ämne tusen och åter tusen gånger i olika sammanhang och kommer säkert göra det tusen och åter tusen gånger till. Men det är så lätt att peka på en sak som orsaken till en annan. Det är (självfallet) inte så enkelt, utan en mängd olika komponenter som i symbios genererar förändring. Jag läste en artikel idag som ger ett av flera perspektiv på förflyttning och utveckling inom handeln.

Man kan även ta flera jordnära och mer vardagsnära exempel på förvirringen inom handeln. I en närliggande stad till den jag är bosatt i så hörde jag nyligen ett exempel från en person som ville köpa utrustning till Padel. Padel, du vet, den fortsatt snabbast växande sporten i Sverige för tillfället. Som så många av oss så valde han att agera i flera så kallade kanaler under sin konsumtionsprocess. Han bokade på nätet för snabb upphämtning i den lokala butiken. So far so god. Troligen en marginalinvestering för kedjan då varan skickades till butiken från centralt lager på kort tid. Min gode vän kunde sedan hämta upp grejerna ett par dagar senare och möttes då av en viss, ska vi kalla det negativ feedback, från säljaren i butiken. Kortfattat återgiven dialog:

– Jag skulle hämta upp mina grejer.
– Du har beställt på nätet?
– Ja, det var smidigt och snabb leverans hit.
– Du borde beställt av oss istället.
– Men, det gjorde jag ju… 
– Nej, vi får inte räkna den här försäljningen som vår, vi agerar bara som utlämningsställe. Så det blir egentligen mer arbete för ingen intäkt för oss.

Hur många sådana exempel finns inom olika kedjor idag? Fortfarande. Hela modellen för omsättning och lönsamhet och omni behöver i många fall stöpas om och beräknas på ett annat sätt än idag. Till detta kan man lägga tidigare diskussioner om hyresnivåer och omsättningshyra. 

Padel förresten. Bara i Västerås finns om jag räknat rätt fem stycken inomhushallar för sporten, totalt skulle jag uppskatta det till ca 30 banor, och den växer som tidigare nämt extremt fort sedan några år tillbaka. Fler hallar och banor är på gång inom snar framtid. Trots det så har en av de stora sportkedjorna i landet inte en enda artikel för padel i någon av sina butiker i stan. En annan kedja har ett litet utvalt sortiment. Kanske kan det vara hemläxa också, och fortfarande en viktig basal grundbult i en attraktiv butik, att vara på tå och ha grejerna hemma för provning och direkt medtag?

Comments are closed.