Jag är ju sedan en tid tillbaka egen konsult inom handelsutveckling och ledarskapsdito, vilket i stora drag i alla fall för min del är lika med arbetslös i dessa tider. Så jag tänkte att jag skulle sysselsätta mig med en liten miniundersökning denna måndag den 23/3 med anledning av människors beteende och viruset COVID-19 (Corona).

Lite kort bakgrund. Flera av mina bekanta gjorde samma reflektion som jag under förra veckan. Detta gällande ålderssammansättningen bland kunderna då jag var och handlade mat på Ica Maxi här i Västerås. Min upplevelse var att det var förvånansvärt många som verkade vara i den åldersmässiga riskgruppen för Corona.

Så idag efter gårdagskvällens uppmaning från Sveriges stadsminister om att vi alla måste ta vårt individuella ansvar i den här situationen för att minimera smittspridning så hade jag tid att kolla av läget lite i all enkelhet. Ungefär på samma sätt som jag i många år brukat göra när jag jobbat inom handeln och velat ha lite koll på läget. Så jag vandrade iväg i snålblåsten till Hälla. Jag placerade mig snett utanför ingången och startade min undersökning kl 10:12 och skulle sedan avsluta den 10:32. Så endast 20 minuter är grunden till dessa iakttagelser, mestadels pga kylan. Dessutom är det en ren visuellt uppskattad åldersbedömning från min sida, så det kan slå lite åt ena eller andra hållet. Jag har också lagt gränsen för min visuella bedömningsålder vid 65 år.

Totalt antal vuxna människor som passerade in genom dörren under dessa 20 minuter var 119 st. Av dessa bedömde jag åldern till över 65 år vara 55 personer. Alltså 46% av de vuxna som går på Ica Maxi som referensbutik är nära eller i riskgruppen.

Till detta skall också tilläggas att inom gruppen under 65 år så tillkommer ett dussintal barn som är i grundskoleålder, och i de yngre delarna av densamma. De besökte Ica i sällskap med en eller flera vuxna (förmodade föräldrar). Anledningen till deras närvaro får man hoppas inte är ”hemma pga sjukdom” och sedan som medföljande till Ica för att handla mat.

Det var lite om dagens betrakteser i de kalla vindarna i Östra Västerås. Nu får vi se om det blir någon fjällenresa under Påsklovet eller om det bedöms som för farligt gällande spridningen av Corona.

Ta väl hand om dig.

/F

Comments are closed.